13 curiositats d’Escòcia que no coneixies

Escòcia

10 nov. 13 curiositats d’Escòcia que no coneixies

La icònica cultura escocesa, llar de l’estoïcisme, ha construït un poderós imaginari que molts avui dia compartim. Però, precisament, la feina d’un és donar la volta a les coses i destapar (com qui aixeca un kilt) els secrets dels fills de William Wallace. Vet aquí 13 curiositats que, probablement, desconeixies d’Escòcia.

 

1. Començant precisament per les famoses faldilles escoceses o kilts. I és que són, en realitat, originàries d’Irlanda, encara que altres veus opinen que aquesta peça es remunta fins l’Antic Egipte, ja que formaven part de l’uniforme dels soldats assiris.

 

2. Escòcia no és només Edimburg i Glasgow. De fet, compta amb 790 illes, de les quals una quarta part estan ocupades.

 

3. És el bressol del golf, encara que això pot ser que no sorprengui a molts. El que sí que resulta més sorprenent és que ho van inventar, segons expliquen, dos pescadors de Saint Andrews. Pel que sembla, anaven recorrent el trajecte que separava casa del port i, de forma espontània, van començar a colpejar amb un pal tot el que trobaven en el camí.

golf

 

4. Parlant d’esports, el Rei James I va prohibir, el 1424, el Fute-ball, una mena de protofútbol que resultava especialment violent, en què blaus i tèbies trencades estaven a l’ordre del dia. Afortunadament, la prohibició va finalitzar, deixant-nos amb un dels duels futbolístics més apassionants del planeta: l’Old Firm, on cada any Celtics (catòlics) i Rangers (protestants) es disputen l’hegemonia esportiva i religiosa de Glasgow.

Rangers

 

5. Escòcia compta amb la major proporció de pèl-rojos del món: al voltant d’un 13% de la seva població, mentre que fins a un 40% dels habitants presenta el gen recessiu. El tercer lloc, per cert, l’ocupa ‘Marroc!, després d’Irlanda.

pel rojos

 

6. La primera aparició del Monstre del Llac Ness, el popular Nessie, es remunta fins a l’any 565 Ac. Almenys aquesta va ser la primera registrada…

 

7. Es creu que el whisky escocès en realitat ve de la Xina, un licor que els monjos irlandesos van aprendre a destil·lar i van traslladar fins a terres escoceses on, allà sí, es va conrear amb el major de les cures i es va popularitzar.

Pub

 

8. Escòcia es va independitzar d’Anglaterra per primera vegada en 1314, però la va perdre en 1707. Per això, la bandera actual del Regne Unit o Union Jack inclou la creu de Sant Andrews, patró d’Escòcia.

9. L’animal oficial d’Escòcia és … l’unicorn! De fet, la fantàstica criatura es podia veure en l’escut d’armes emprat per la Corona d’Escòcia fins al segle XVII.

 

10. En un pati del poble de Fortingall, a la regió de Perthshire, podem trobar el teix de Fortingall que, tot i no tenir un aspecte massa espectacular, es tracta de la criatura vivent més antiga d’Europa, amb més de 5.000 anys.

 

11. Les gaites? Tampoc són escoceses. Van ser inventades al Pròxim Orient i importades a Europa gràcies als antics romans.

 

12. El vol comercial més curt del món també està a Escòcia. El viatge que separa Westray de Papa Westray amb prou feines arriba als 5 quilòmetres i dura només 75 segons, així que no creiem que a l’aerolínia li doni molt de temps per oferir snacks de vol.

 

13. En tota Escòcia i a Edimburg especialment, els bancs porten dedicatòries. La majoria de bancs en jardins i parcs tenen una placa metàl·lica amb la qual la gent commemora als amics i familiars morts, perquè una part d’ells quedi per sempre en aquest lloc.

Parc

 

 

T’agradaria visitar Edimburg? Amb el Carnet Jove tens descomptes per fer-ho realitat. Clica aquí.

Waynabox

WAYNABOX
Waynabox és una nova forma de viatjar; més espontània, divertida, emocionant i econòmica a una destinació sorpresa que el viatger descobrirà dos dies abans de volar. Per un preu fix des de 150€, Waynabox ofereix viatges a una ciutat secreta amb vols d’anada i volta i allotjament inclosos. És una nova forma de trencar amb la rutina i conèixer món de manera més ràpida, fàcil, econòmica i sorprenent.


Demana el carnet