Aquí hi ha rotllo… fresc vietnamita

Rotllets frescos vietnamites

02 oct. Aquí hi ha rotllo… fresc vietnamita

Aprofitaré el meu últim viatge per començar aquesta nova experiència gastronòmica-literària. El passat mes de Juliol vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Vietnam, fent un “tour” culinari. Vaig cuinar en varies escoles de tot el país: començant pel Sud, passant pel centre i acabant al Nord.

La gastronomia de Vietnam és molt variada i els productes són extremadament frescos, de vegades massa i tot, ja que no tenen frigorífics o semblants per guardar el menjar varis dies. Els vietnamites van cada dia a comprar el menjar diari al mercat més proper, en el qual hi troben tots els ingredients necessaris pel dia a dia.

Els dos principals símbols d’aquesta gastronomia són l’arròs, que és el símbol de la vida i és conegut com “la perla de Déu” en els àpats vietnamites, i la salsa de peix (Nuoc Mam), que és el suc fermentat de peixos salats i és el principal acompanyament a tots els plats. Ara bé, hi ha molts més ingredients que constitueixen aquesta rica gastronomia, com ara: les herbes de tot tipus (coriandre, alfàbrega, menta, alls tendres, fonoll…), verdures (tofu, bambú, brots de soja, mongetes, pak choi, pastanaga, all…), carn i peix fresc (ja que el país té una llarga costa), fruites (plàtan, pinya, litxis, pitaya, “jack fruit”…), espècies, salses i condiments.

Així doncs, m’agradaria proposar-vos una recepta senzilla però alhora sorprenent. Som-hi!

ROTLLETS FRESCS VIETNAMITES

Ingredients (6 pax)
– 1 pastanaga gran
– 1 ceba (tendra, preferiblement)
– 1 manoll de fideus vermicelli
– 5 branquells de menta
– 6 fulles d’enciam francès
– 400g de porc, vedella, bou o gambes, al gust
– 12 cercles de paper d’arròs
– Un raig d’oli d’oliva
– Un pessic de sal
– 1 culleradeta de pols de brou de pollastre o peix (segons el gust escollit)
– 2 cullerades de salsa Hoi Sin o salsa Nuoc Mam (salsa de peix)

Prèviament:
1. Saltejar i coure bé la carn en tires fines o les gambes en una paella amb una mica d’oli.

2. Bullir els fideus d’arròs en aigua amb la sal i el brou de pollastre o peix durant 3 minuts. D’aquesta manera els fideus absorbeixen el gust i són més saborosos. Una vegada bullits, colar-los i reservar-los amb un raig d’oli d’oliva, per que no s’enganxin.

Mètode:
1. Rentar-se bé les mans i les verdures.

2. Ratllar la pastanaga i tallar la ceba en juliana. Reservar

3. Separar les fulles de menta de la tija. Guardar només les fulles. Reservar.

4. Separar les 6 fulles d’enciam del manoll central i tallar cada una d’aquestes en dos parts (traient la part dura central de cada fulla).

5. Ara ve la hora de la veritat! Quan es tenen tots els ingredients preparats i organitzats en una superfície de treball, s’han de muntar els rotlles. Necessitarem una superfície plana i neta per poder estendre el paper d’arròs.

6. Agafarem un paper d’arròs sec i el girarem continuadament dins d’un bol d’aigua tèbia durant 5 segons, no més.

7. Una vegada tenim el paper d’arròs mullat, l’estenem sobre la superfície de treball, sense que quedin arrugues.

8. Estenem sobre la part baixa del cercle de paper d’arròs la mitja fulla d’enciam, uns 4-5 talls de ceba, una mica de pastanaga ratllada, 3-4 fulles de menta, un molt petit grapat de fideus i unes 5-6 tires de carn o 2-3 gambes. Les mesures són aproximades perquè tot és segons gust.

9. Quan ho tenim tot ben estès, enrotllem! Primer fem mitja volta des de la part de baix cap a dalt, seguidament pleguem un costat i l’altre i finalment, seguim enrotllant de baix a dalt fins a tancar el rotllet. ATENCIÓ: vigileu no se us trenqui el paper, és una mica delicat.

10. Una vegada els tenim tots enrotllats, servir i menjar sucant amb una mica de salsa Hoi Sin o salsa Nuoc Mam.

 

Ngon mieng! Bon profit!

     

Paula Binsted

PAULA BINSTED
Vaig néixer al 1994 al Principat d’Andorra, però els meus pares són estrangers. Sóc professional de l’ensenyança primària, però apassionada per la cuina i la gastronomia gràcies al meu pare. En aquest espai podreu descobrir receptes, consells i les meves opinions sobre restaurants que he tingut l’oportunitat de provar. Enjoy!

“Cooking with love provides food for the soul.”

 


Demana el carnet

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close