INFORMACIÓ

Placeholder

#BLACKLIVESMATTER


Més enllà d’un hashtag

 

De ben segur que ho has vist a les xarxes socials o a la televisió. Són tres paraules que han aconseguit, conjuntament amb la COVID-19 i el canvi climàtic, acaparar tota l’atenció del món aquest 2020. Parlem del Black Lives Matter (La vida dels negres importa): un crit, un moviment contra la violència infligida pels Estats Units i les seves forces de l’ordre a la comunitat negra.

 

Però d’on sorgeix?

 

La discriminació sistemàtica de les persones negres a gran part dels EUA continua sent una realitat, tot i que fa més de 50 anys que es va aprovar la Llei de drets civils i la de dret a vot que posava fi a la segregació racial que dividia els espais públics entre blancs i negres i permetia votar a la comunitat.

 

 

I doncs? Malgrat els avenços, la desigualtat racial encara es veu avui en dia: la població blanca és més rica i té un salari més alt, fet que els permet una situació més benestant, amb millors condicions, millor educació…

 

Però, sens dubte, una de les conseqüències de la desigualtat racial és l’actuació policial contra la població afroamericana. Aquests darrers anys, s’han registrat múltiples casos de persones negres que han mort a mans de policies en el que es considera una actuació desmesurada, ja que ens molts d’aquests casos no s’ha comprovat si la persona anava amada, si era delinqüent o si suposava un perill.

 

D’aquí sorgeix el #BlackLivesMatter. El 2013 es crea l’associació i es fa viral el hashtag per denunciar l’absolució d’un policia que va matar un adolescent afroamericà quan aquest anava desarmat.

 

A partir d’aquí, el moviment ha continuat denunciant els diferents casos i ha alçat la seva veu a través de les xarxes socials, als mitjans de comunicació i en manifestacions per donar a conèixer la violència policial contra la gent negra, però també per clamar pels drets i llibertats de tota la comunitat: dones, transsexuals, indocumentats, etc.

 

 

I què podem fer?

 

Tot i que el moviment s’ha iniciat als Estats Units, el racisme és present a tot el món i és responsabilitat nostra comprendre’l, educar-nos-hi i actuar! De fet, de racismes n’hi ha de molts tipus i malauradament en totes les societats hi ha situacions de racisme o microracismes que podem aturar amb petites (però grans!) accions:

 

 

– Assenyala els actes racistes o microracistes. No te’ls callis. Quan algú faci un acudit racial o digui un insult, atura’l, fins i tot si és un familiar o amic teu.

 

– Defuig algunes idees que et facin pensar que hi ha persones superiors segons l’origen o l’ètnia. La diversitat cultural és un element valuós en totes les societats. Hem de lluitar perquè tots tinguem les mateixes oportunitats.

 

– Escolta i amplifica les històries de les persones discriminades. Reconeix els seus drets i fomenta la tolerància, el multiculturalisme i el respecte.

 

– Abans d’unir-te a un moviment a través d’un tuit, d’una història o d’un apunt a Facebook, informa’t bé sobre el moviment. L’educació és fonamental per acabar amb la ignorància.

Contacta'ns si tens més dubtes

Demana el carnet