INFORMACIÓ

collaborador_Capip


Placeholder

Creus que pateixes bullying?


No et tallis, tolerància zero

Bullying

 

El bullying és inacceptable en qualsevol circumstància. La convivència entre tots i el respecte a l’altre dins la diversitat és fonamental en la nostra societat. En definitiva, cadascú ha de poder viure la seva vida com li sembli.

 

 

Què es considera bullying?

 

S’anomena bullying a l’assetjament escolar. Últimament ha pres força el ciberbullying, que és l’assetjament a través de les xarxes socials i que, a diferència de l’escolar, perdura les 24 h per a la persona assetjada.

 

 

El bullying es caracteritza per l’agressió física, psicològica i/o moral i social.

 

Les accions de qui fa bullying poden anar des d’insults i amenaces, fins a cops i agressions físiques. En la persona assetjada els impactes de tot això poden repercutir tant psicològicament, com socialment i/o físicament.

 

En el bullying hi ha la persona agressora, la persona agredida i la/les persones que miren. Cal dir que en els tres casos les persones reben diferents impactes sobre la situació de bullying.

 

 

El bullying pot incloure:

 

 • Insults, l’ús de termes pejoratius, que es riguin de tu…

 

 • Cops, puntades de peu i empentes.

 

 • Que et prenguin les coses, les amaguin, les trenquin o te les robin.

 

 • Que t’ignorin i t’excloguin de la resta.

 

 • Que escampin rumors sobre tu.

 

 • Que t’humiliïn.

 

 • Que pateixis assetjament per qui ets i/o com ets.

 

 • Rebre missatges agressius en línia i/o fer circular a través de les xarxes socials continguts, vídeos i fotos denigrants sobre la persona i sense el seu consentiment.

 

 

 

Què pots fer en cas de bullying?

 

El bullying té efectes tot i que només passi una vegada, les cicatrius emocionals poden perdurar durant molt de temps. Pot tenir repercussions en les teves relacions amb els altres, amb tu mateix/a i, fins i tot, amb l’entorn on ha tingut lloc el bullying.

 

Qui pateix bullying es pot preguntar per què li està passant. També pot arribar a pensar que alguna cosa haurà fet perquè sigui així i arribar a sentir inseguretat o culpabilitat, quan en realitat la persona agredida no hi té cap responsabilitat.

 

En cas que vegis que algun amic/ga o company/a està patint bullying, el primer que has de fer és no tallar-te, no donar suport a l’agressió i, en cap cas, ser còmplice del que has presenciat.

 

D’una banda, intervenir i/o qüestionar la persona agressora i, d’una altra, donar suport a la persona agredida pot ajudar a calmar la situació i trencar el cercle d’abús.

 

Però si no n’ets capaç, sempre pots compartir-ho amb algú altre, ja sigui un professor, un tutor, un pare, una mare o un adult.

 

 

En cas que siguis tu qui està patint assetjament, pots tenir diverses opcions i no t’has de limitar a només una. El més important és no quedar-te sol o sola.

 

 

👇 No t’ho pensis més. Recorda que el que t’està passant no és culpa teva 👇

 

 

 • Pots explicar-li a un amic o germà per tal de no estar sol o sola i demanar ajuda.

 

 • Pots parlar-ne amb un adult de confiança, com poden ser els teus pares, els teus professors, un familiar…

 

 • Pots adreçar-te a CAPIP (Centre d’Atenció de Psicologia Clínica i de Psicoanàlisis) per demanar hora. Els dimecres a la tarda estan per a tu! Si ets menor d’edat, cal que el teu pare, mare o tutor t’acompanyi.

 

 • Tant els qui miren o presencien como els qui pateixen buylling poden fer servir a l’escola l’app B-Resol.

 

Aquesta app et permet comunicar de forma anònima els casos de bullying. Si la teva escola encara no té aquesta aplicació a l’abast dels estudiants, pensa que sempre la pots demanar a la Direcció de l’escola per a què estigui a disposició de tots els estudiants de l’escola.

 

collaborador_Capip


Contacta'ns si tens més dubtes

Demana el carnet