INFORMACIÓ

Placeholder

Compartim pis?


Consells per compartir pis

 

 

Qui no ha pensat alguna vegada que compartir seria una passada? Sí, molt sovint és una experiència inoblidable, però, perquè sigui bona, és millor que establiu unes normes des del minut 1.

 

 

Tant si vols compartir pis per estalviar en la despesa, com si ho fas perquè marxes a viure a una altra ciutat, com si ho fas per viure amb amics i amigues, t’aconsellem que tinguis en compte aquests consells.

 

 

1. Escull bé 

 

Companys de pis

 

Si tens pensat anar a viure amb amics i/o amigues, poden passar dues coses: o la convivència és brutal i no teniu problemes, o potser acabeu estirant-vos els cabells. Pensa en com són les persones amb qui conviuràs i si sou compatibles per viure junts.

 

Si has de compartir pis amb persones que no coneixes, aprofita la visita per conèixer-los i conèixer els seus hobbies, què estudien i com és la vida al pis.

 


2. Comparteix temps i aficions 

 

Netflix

 

 

Penseu en plans que pugueu fer tots junts i que us uneixin encara més, per exemple, anar a prendre alguna cosa, mirar una sèrie junts o fer activitats.

 

Això sí, tingues en compte que no cal fer-ho tot junts. Tot i que sou companys de pis (i potser amics), no tens la necessitat de fer-ho tot amb ells. Cuina’t el teu menjar, si necessites calma pots marxar a la teva habitació, fes coses amb persones de fora del pis, etc.

 

 

3. Respecta els altres

 

 

 

Pensa que el pis és de tots i que cadascú té el dret de fer el que vulgui, sempre dins les normes que establiu. Tingues paciència i respecta els altres.

 

CONSELL: si hi ha alguna cosa que realment et molesta, no esperis a que es faci més gran i parla’n amb la persona implicada. Sou adults i de ben segur que podeu arribar a un acord.

 

 

4. Habitació = el teu temple

 

 

 

La teva habitació serà el teu temple, per a estudiar, per a relaxar-te, per al que vulguis. Però les habitacions dels teus companys també ho són; per tant, queda PROHIBIT completament entrar a les habitacions dels teus companys si no tens el seu permís. Respecta la intimitat i deixa la curiositat per a altres coses.

 

 

5. Parelles

 

 

 

Si tens parella, evita portar-la tots els dies/nits. Sabem que t’encanta estar amb aquella persona especial, però els teus companys de pis poden sentir-se incòmodes si sempre està la teva parella al pis i no aporta money.

 

Ah, si no hi ha ningú i no tens la conformitat dels teus companys, no deixis sola la teva parella al pis.

 

 

6. Relacions amb companys/es de pis?

 

Danger

 

 

L’únic consell que et podem donar en aquesta pregunta és que t’ho pensis dues vegades. Tot pot sortir bé i que vagi genial, però també pot afectar la convivència.

 

 

Si vols fer-ho, digues tot el que penses i demana que l’altra persona també sigui transparent amb tu.

 

 

7. Festes

 

 

 

Evidentment, les festes estan permeses, però sempre has d’informar-ne els teus companys de pis. Pensa que potser aquell dia els va malament, perquè estan d’exàmens.

 

 

A banda d’informar, és molt important que la festa estigui sota el teu control. No convidis gent desconeguda o que no és de confiança (pensa que és casa teva i no vols que desapareguin coses!) i assegura’t que tothom respecta les habitacions dels altres companys de pis.

 

 

8. La neteja

 

 

 

Aquest és el punt més controvertit en tots els pisos compartits.

 

Sabem que netejar fa mandra, però és necessari i heu de deixar clares quines tasques farà cadascun, sobretot en el cas de les zones comunes.

 

 

Si veus que hi ha gent que no compleix amb les seves obligacions de la neteja, podeu fer un quadre de planificació on marqueu qui neteja què i quan. Si algú no ho fa, es poden posar “multes” que anirien a un pot comú.

 

 

El quadre de planificació hauria de tenir en compte les zones comunes (cuina, menjador, bany/s, passadís, etc.), els noms de les persones que conviviu al pis i les setmanes.

 

 

Sabem que aquesta opció de vegades no ens agrada fer-la, però és molt millor que arribar a barallar-vos per aquest tema.

 

 

9. Cuina i espais comuns

 

Cuina

 

 

Tot i que compartim la majoria d’espais del pis, és necessari que cadascú tingui el seu propi espai en cada zona comuna: un armari o calaix a la cuina on poder deixar el seu menjar, un espai al bany on posar els seus productes, etc.

 

 

Si en algun moment necessites agafar una cosa d’un company/a, demana-li permís i, si s’acaba, pensa a comprar-li’n més.

 

 

D’altra banda, tingueu en compte que podeu tenir productes en comú, com per exemple, l’oli i la sal, els productes de neteja, etc.

 

 

9. Organització, please

 

 

 

L’organització és superimportant quan comparteixes pis. Imagina’t que tots comenceu les classes o la feina a la mateixa hora i us voleu dutxar pel matí… tindreu problemes i algú arribarà tard segur.

 

 

Mireu d’organitzar-vos perquè tothom estigui content.

 

 

10. L’últim consell…

 

 

 

Tingues paciència, sigues flexible i comprensiu amb els altres, però digues no, si ho has de dir.

Contacta'ns si tens més dubtes

Demana el carnet