INFORMACIÓ

Placeholder

Saps què són les ITS?


Quines existeixen i com prevenir-les?

ITS_web

 

 

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions causades per virus, bacteris i paràsits que es transmeten per contacte sexual.

 

Hi ha més de 30 patògens que poden produir ITS; vuit són les més comunes.

 

Quatre actualment poden curar-se: la sífilis, la gonorrea, la clamídia i la tricomoniasi. Les altres quatre són: hepatitis B, VIH, l’herpes simple i el virus del papil·loma humà. Tot i que ara per ara no són curables, sí es poden tractar per tal d’atenuar o modificar els seus símptomes.

 

 

Com pots contreure una ITS?

 

 

Aquestes infeccions es contagien principalment a través de les relacions sexuals. Això implica que tant la penetració vaginal com anal i el sexe oral poden provocar el contagi d’aquestes malalties.

 

Pensa que només una persona infectada pot transmetre-la; aquesta, però, no sempre és visible. Abans d’iniciar una relació sexual amb una nova persona sempre és millor preguntar si són portadors o potencials portadors d’alguna ITS i prendre SEMPRE mesures de precaució i mètodes de barrera. La més fàcil, i que de ben segur tens a l’abast, és utilitzar preservatiu.

 

 

 

 

Quins són els símptomes?

 

 

Els símptomes varien segons la infecció. Alguns dels que poden presentar-se són: molèsties a la zona genital, anomalies en el flux vaginal, secrecions inusuals del penis, mala olor, molèsties en orinar, llagues a les zones que han entrat en contacte amb la infecció (vagina, penis, boca…), irritacions o sensació de cremor, febre, malestar general en el cos, entre d’altres.

 

Tot i no mostrar cap símptoma visible, és recomanable visitar el teu metge o fer-te proves de les ITS si has mantingut relacions sexuals sense protecció o si creus que hi ha la possibilitat d’haver-ne contret una, per assegurar-te que tot està bé. El VIH, per exemple, pot no mostrar símptomes visibles durant anys.

 

Recorda també que si has contret alguna infecció i no n’ets conscient, pots transmetre-la a la pròxima persona amb qui mantinguis relacions.

 

 

 

 

Com pots prevenir les ITS?

 

 

El preservatiu és la millor prevenció per a evitar el contagi de les ITS, independentment del tipus de sexe que practiquis (oral, vaginal, anal).
Les joguines sexuals s’han de rentar després de cada ús i no s’han de compartir si no s’han rentat o protegit. En el cas del sexe oral (penis, vulva, anus), cal fer servir una barrera bucal (preservatiu, banda bucal).

 

 

👇 Què faig si crec que tinc una ITS? 👇

 

 

  • El primer que pots fer és parlar amb algú de confiança, com ara els teus pares o els teus germans.

 

  • Visita el teu metge de capçalera per poder fer-te les proves de les ITS.

 

  • També pots dirigir-te a la Consulta Jove que trobaràs al CAP de cada parròquia. Allà també pots fer-te la prova ràpida, anònima i gratuïta del VIH si penses que l’has pogut contreure.

 

  • En cas d’urgència, recorda que també pots anar a l’hospital.

 

Si ets a Barcelona, al Centre Jove d’Atenció a la Sexualitat pots fer-te proves ràpides, anònimes i gratuïtes de totes les ITS.

 

Si ets a Tolosa, pots fer-te les proves de totes les ITS, de forma anònima i gratuïta, al Centre gratuit d’information, de dépistage et de diagnostic.

 

foto-ITS

 

 

💻 On puc consultar més info?

 

Et recomanem que visitis aquests webs:

 

 

 

 

 

La informació facilitada en aquest mitjà no pot, en cap cas, substituir el servei d’un professional, així com tampoc es pot utilitzar amb la finalitat d’establir un diagnòstic, o escollir un tractament.

 

La utilització d’aquest servei es durà a terme sota l’exclusiva responsabilitat de les persones usuàries.

 

Contacta'ns si tens més dubtes

Demana el carnet