INFORMACIÓ

Placeholder

Em vull independitzar


Creus que hi estàs preparat al 100%?

Emancipació

 

 

Marxar de casa dels pares i tenir la teva pròpia autonomia i les teves normes sona massa bé, oi? Ara bé, no és tan fàcil! Has de pensar en el pas important que donaràs i què és el que et suposa aquest canvi en el teu dia a dia. Creus que hi estàs preparat al 100%? Aquí tens algunes preguntes que esperen la teva resposta:

 

 

1. Em puc independitzar? 

 

 

 

Molt sovint ens perden les ganes. Imaginar-te al teu pis, amb la intimitat que suposa i sense que els teus pares t’estiguin donant la llauna 24/7 pot fer que anem molt més ràpid del que realment podem.

 

Et recomanem que, abans de fer el pas, miris quins estalvis tens i facis una previsió de totes les despeses i d’allò que et pots permetre durant un mes amb la teva situació actual (res de fer volar coloms).

 

Pensa, per exemple, quines despeses pots arribar a tenir una vegada t’independitzis (el lloguer, la llum, el telèfon, el menjar, plans, perruqueria…) i també aquelles despeses derivades per si sorgeix algun imprevist (sempre en sorgeixen…).

 

Fer aquest exercici et permetrà veure quant pots gastar al mes i, basant-te en això, escollir un pis més adequat a la teva realitat.

 

CONSELL: si encara vius amb els pares i vols veure com et desenvolupes amb la teva economia personal, pots començar pagant part de les despeses cada mes.

 

Si has de compartir pis amb persones que no coneixes, aprofita la visita per conèixer-los i conèixer els seus hobbies, què estudien i com és la vida al pis.

 


2. Quin tipus de pis necessito?

 

 

 

A l’hora de cercar un habitatge de lloguer, valora les teves preferències i necessitats (aparcament, animal de companyia…), així com la teva situació econòmica i laboral.

 

Per exemple, si no tens cotxe i treballes a Andorra la Vella, hauràs de buscar un pis a prop de la feina o sumar a la teva despesa mensual el cost del transport públic.

 

Tingues en compte també que hi ha parròquies on pots trobar pisos més assequibles per a la teva butxaca.

 

Una altra opció és plantejar-te un pas intermedi i compartir pis. És més econòmic i tindràs companyia. NOT BAD!

 

En definitiva, tingues en compte que serà el teu niu i que és important que t’hi sentis còmode i satisfaci les teves necessitats. Si quan vas a veure el pis no et fa una bona impressió d’entrada és que no és per a tu.

 

 

3. Què hauré de comprar?

 

 

 

Marxar a un pis moblat és una bona elecció si marxes a viure sol per primera vegada. Pensa que els mobles i electrodomèstics més bàsics els tindràs. Això que t’estalvies.

 

Tant si esculls aquesta opció com si prefereixes començar de zero i posar-ho tot al teu gust, hi ha coses bàsiques que hauràs de tenir des del primer dia en què entris al pis: estris de cuina, roba de llit, microones, material de neteja, conjunt d’eines, penjadors (poca broma!), etc.

 

Fes una llista de coses que necessitis i afegeix-ho al teu pressupost.

 

Per cert, no t’amoïnis si els primers mesos no tens el pis com t’agradaria: a poc a poc i bona lletra.

 

 

4. Quina rutina he de tenir a partir d’ara?

 

 

 

Per experiència, et podem dir que quan marxes a viure sol no penses en allò que estàs perdent i el menjar o la neteja és una d’aquestes coses. Pensa que a partir d’ara hauràs de netejar tu sol el pis, cuinar-te i portar tots els tràmits al dia (per exemple, l’assegurança del pis), etc.

 

És important que des del principi et marquis una certa rutina, perquè no se t’acumulin les tasques, que després encara és pitjor.

 

Així, per exemple, escull un dia a la setmana per netejar el pis i intenta fer-te un menú setmanal que t’ajudi a menjar de manera saludable i et faciliti la feina d’anar al súper a comprar.

 

CONSELL: tingues en compte que per als teus pares també serà un canvi no tenir-te per casa. No perdis la relació amb ells i ves-los fent alguna visita o trucada. Ho agrairan i no et desheretaran!

 

Si t’has decidit i t’independitzes, visita el web carnetjove.ad/independitzat i consulta tots els avantatges que tens amb el Carnet Jove.

 

 

5. Quins tràmits administratius he de fer?

 

 

 

Quan marxis a viure sol hauràs de fer algunes gestions que són importants. Perquè no les oblidis:

 

  • Inscriu-te en el cens de la parròquia on residiràs.

 

  • Dona d’alta els subministraments.

 

  • Comunica la teva adreça a l’Administració i als organismes públics.

 

  • Gestiona amb el teu banc les domiciliacions necessàries.

 

  • Contracta una assegurança del pis.

 

Per últim, t’agradarà saber que hi ha ajuts i subvencions per a l’emancipació.

 

Vols més informació?

 

Àrea de Participació i Promoció de la Joventut
Tel.: 829 456
E-mail: joventut_voluntariat@govern.ad

 

Oficina de l’Habitatge
Tel.: 727 133
E-mail: habitatge@govern.ad

Contacta'ns si tens més dubtes

Demana el carnet