TRENCANT ESTEREOTIPS DEL VOLUNTARIAT INTERNACIONAL

Tots ens hem fet alguna vegada una idea del que és el voluntariat internacional, però és certa? Avui trenquem 5 mites que potser et volten pel cap. 

1. Voluntariat = Vacances

Quan fas un voluntariat a l’estranger descobreixes nous indrets i noves cultures, però encara que preparis la maleta… no són unes vacances! Fer un voluntariat internacional implica comprometre’t amb l’entitat i realitzar un treball amb la màxima serietat possible.

És possible que durant les hores lliures puguis aprofitar el temps per explorar la zona o fins i tot et pots plantejar, una vegada finalitzat el teu voluntariat, quedar-t’hi uns dies més per ampliar la teva experiència i els teus coneixements de l’indret. En tot cas, pensa que no és l’objectiu del viatge. 

2. Aniré a transformar les coses

Deixa’ns dir-te que no és ben bé així. Moltes organitzacions porten molts anys treballant en una mateixa zona i comunitat, i, tot i que han millorat les condicions del lloc, malauradament encara queda molt per a fer. 

Oblida’t del concepte de “salvador” i centra’t més en que la teva implicació en el projecte ajudarà a continuar desenvolupat la tasca de l’organització a la zona, que ja és molt! 

3. Estic 100% preparat/da

Molts programes de voluntariat internacional ofereixen formació o, si més no, reunions prèvies perquè coneguis la situació del territori, com viu la comunitat i fins i tot adquireixis les habilitats necessàries per a realitzar la teva tasca, però això no significa que estiguis al 100% preparat/da.

És possible que quan arribis al lloc (o tornis a casa teva) rebis un xoc cultural, que algunes històries que puguis escoltar de la gent que hi viu t’afectin personalment, etc. Per tant, has d’anar amb la perspectiva que mai s’està al 100% preparat/da i és normal, atès que tota situació nova pot crear emocions imprevisibles, tant negatives com positives.

Tot i així no t’amoïnis, si necessites parlar, sempre tindràs a d’altres voluntaris o membres de l’organització al teu costat amb qui compartir com et sents.

Everything Will Be Ok GIF by HULU

4. Necessito saber idiomes i tenir una qualificació professional

No és cert. Tens infinitat de programes de voluntariat internacional, més o menys específics i que es desenvolupen en territoris de parla anglesa, espanyola, francesa…

Segons la teva formació i les teves habilitats, podràs realitzar uns voluntariats o altres o unes tasques o altres. Així que si això és el que et preocupa a l’hora de decidir-te a fer un voluntariat, don’t worry, segur que trobaràs aquell que et mou i que és per a tu!

5. No necessito experiència en el voluntariat

Hi ha gent dins la teva comunitat que creus que pot necessitar la teva ajuda? Si la resposta és SÍ, et pots plantejar donar un cop de mà en una ONG o associació del teu país abans de llençar-te a fer un voluntariat internacional.

Tot i que no és necessari en totes les ONG, la majoria t’aconsellaran haver fet un voluntariat nacional prèviament.

D’aquesta manera podràs també conèixer-te millor, veure si estàs preparat/da, quines són les teves habilitats o, fins i tot, si t’agrada la tasca que realitzes.

Si vols començar per aquí, pots consultar aquests 👉 voluntariats nacionals.

Ja ho tens tot? Consulta els programes de 👉 voluntariat internacional

Ill Do It 30 Rock GIF by PeacockTV

Suma't al moviment

  • Responsable del tractament: Associació Carnet Jove Andorra

    Finalitat: gestionar les sol·licituds d'informació.

    Legitimació: Consentiment de l'interessat.

    Destinatari: No cedirem les dades a tercers sense el seu previ consentiment.

    Drets: D'accés, rectificació i supressió, així com els drets detallats a la Política de Privadesa.